Tiramisu: Substantiv / tiramisu /tɪrəˈmiːzuː/
Tiramisu är är en italiensk efterrätt där ordet ”tiramisu” kommer från italienskan och betyder bokstavligen ”lyft mig upp”. Denna klassiska italienska dessert består av lager av savoiardikex (ladyfingers) som är doppade i espresso, varvat med en krämig blandning av mascarponeost, ägg och socker. Desserten är ofta smaksatt med kakao och kan innehålla olika aromer, såsom kaffe eller likör. Tiramisu serveras vanligtvis kallt och är en populär efterrätt på många restauranger världen över.
Definitioner av tiramisu
1. Italiensk dessert
En lager-på-lager dessert som innehåller savoiardikex, mascarponeost, och espresso, ofta smaksatt med kakao.
Exempel på ”tiramisu” i en mening
- Vi avslutade middagen med en läcker tiramisu.
- Hon bakade en hemgjord tiramisu som imponerade på alla gäster.
- Tiramisu är en av de mest älskade italienska efterrätterna.
- Restaurangen erbjuder en fantastisk tiramisu som är gjord med färsk mascarpone.
- Att äta tiramisu är som att njuta av en smakfull kram i form av en dessert.
Synonymer och relaterade termer
- Dessert
- Efterrätt
- Italiensk bakverk
Ursprung
Ordet ”tiramisu” kommer från italienskan och betyder bokstavligen ”lyft mig upp”. Desserten tros ha sitt ursprung i regionen Veneto i Italien och har blivit populär internationellt under de senaste decennierna.
Relaterade ord
Mascarpone
En krämig italiensk ost som är en huvudkomponent i tiramisu.
Savoiardi
Även kända som ladyfingers, är söta kex som används i tiramisu och andra desserter.
Alejandro Andersson är utbildad journalist med mångårig erfarenhet av redaktionellt arbete. Språknörd. Grundare av Ordbetydelse.se.