Kosher

Betydelse, definition och exempel i svenskan

Kosher: Adjektiv / kosher /ˈkoʊʃər/

Kosher avser livsmedel som uppfyller de religiösa kostreglerna enligt judisk lag (kashrut). Dessa regler omfattar vilka typer av livsmedel som får ätas, hur de ska beredas, samt förbud mot vissa kombinationer av livsmedel. Till exempel är det förbjudet att äta gris eller skaldjur, och kött och mejeriprodukter får inte blandas. För att något ska klassas som kosher, måste det också kontrolleras av en certifierad kashrut-inspektör.

Definitioner av kosher

1. Religös kosthållning

Livsmedel som följer judiska lagar och traditioner för tillverkning och konsumtion.

2. Tillåten och ren

Beskriver livsmedel som är acceptabla enligt judisk lag och tradition.

Exempel på ”kosher” i en mening

  1. Den restaurang vi besökte erbjuder en kosher-meny med alla rätter certifierade.
  2. Att köpa kosher-produkter ger mig trygghet i att följa mina religiösa traditioner.
  3. Det är viktigt att kontrollera att maten är kosher när man bjuder in judiska gäster.
  4. Min vän är strikt kosher och undviker all mat som inte uppfyller kashrut-reglerna.
  5. Det finns många livsmedelsproducenter som specialiserar sig på kosher produkter.

Synonymer till kosher

  • Acceptabel
  • Tillåten
  • Ren

Ursprung

Ordet ”kosher” kommer från hebreiskan, där det betyder ”lämplig” eller ”passande”. Termen används i judisk tradition för att beskriva livsmedel som är förenliga med kashrut.

Relaterade ord

Kashrut

De judiska lagarna som styr kosthållning och livsmedelsberedning.

Hela kosher

Livsmedel som har genomgått en specifik process för att säkerställa att de är kosher, inklusive slaktmetoder.

Vi använder cookies för att ge dig en bra användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår hemsida kommer vi att anta att du är okej med detta.