Kosher: Adjektiv / kosher /ˈkoʊʃər/
Kosher avser livsmedel som uppfyller de religiösa kostreglerna enligt judisk lag (kashrut). Dessa regler omfattar vilka typer av livsmedel som får ätas, hur de ska beredas, samt förbud mot vissa kombinationer av livsmedel. Till exempel är det förbjudet att äta gris eller skaldjur, och kött och mejeriprodukter får inte blandas. För att något ska klassas som kosher, måste det också kontrolleras av en certifierad kashrut-inspektör.
Definitioner av kosher
1. Religös kosthållning
Livsmedel som följer judiska lagar och traditioner för tillverkning och konsumtion.
2. Tillåten och ren
Beskriver livsmedel som är acceptabla enligt judisk lag och tradition.
Exempel på ”kosher” i en mening
- Den restaurang vi besökte erbjuder en kosher-meny med alla rätter certifierade.
- Att köpa kosher-produkter ger mig trygghet i att följa mina religiösa traditioner.
- Det är viktigt att kontrollera att maten är kosher när man bjuder in judiska gäster.
- Min vän är strikt kosher och undviker all mat som inte uppfyller kashrut-reglerna.
- Det finns många livsmedelsproducenter som specialiserar sig på kosher produkter.
Synonymer till kosher
- Acceptabel
- Tillåten
- Ren
Ursprung
Ordet ”kosher” kommer från hebreiskan, där det betyder ”lämplig” eller ”passande”. Termen används i judisk tradition för att beskriva livsmedel som är förenliga med kashrut.
Relaterade ord
Kashrut
De judiska lagarna som styr kosthållning och livsmedelsberedning.
Hela kosher
Livsmedel som har genomgått en specifik process för att säkerställa att de är kosher, inklusive slaktmetoder.
Alejandro Andersson är utbildad journalist med mångårig erfarenhet av redaktionellt arbete. Språknörd. Grundare av Ordbetydelse.se.