Sous chef: Substantiv / sous chef /suː ʃɛf/
Sous chef är en fransk term som bokstavligen betyder ”under-kock” och refererar till en kock som är näst högst i rang i ett kök. Sous chefen bistår kökschefen (chef de cuisine) med att övervaka kökets verksamhet, planera menyer, leda kökspersonalen och säkerställa att maträtterna tillagas korrekt och effektivt. Positionen är avgörande för att upprätthålla kökets kvalitet och effektivitet.
Definitioner av sous chef
1. Assisterande kock
Den kock som hjälper kökschefen med ledning och organisation av köksarbetet.
2. Kökets operativa ledare
Ansvarig för att se till att alla rätter tillagas enligt recept och standarder.
Exempel på ”sous chef” i en mening
- Som sous chef är det viktigt att kunna leda och motivera köksteamet.
- Hon började sin karriär som sous chef innan hon blev kökschef.
- Sous chef ansvarar för att hålla köket i ordning och effektivt under rusningstid.
- Han har många års erfarenhet som sous chef på olika restauranger.
- I rollen som sous chef är det viktigt att ha goda kunskaper i matlagning och ledarskap.
Synonymer till sous chef
- Assisterande kock
- Köksledare
- Biträdande kock
Ursprung
Termen ”sous chef” kommer från franskan och används internationellt inom restaurangbranschen för att beskriva denna viktiga position i köket. Den har blivit allmänt accepterad i olika språkliga och kulturella sammanhang.
Relaterade ord
Kökschef
Den främsta kocken som ansvarar för hela kökets verksamhet och menyplanering.
Kock
En person som lagar mat, oftast professionellt, inom restaurang eller catering.
Alejandro Andersson är utbildad journalist med mångårig erfarenhet av redaktionellt arbete. Språknörd. Grundare av Ordbetydelse.se.